Sürdürmeyi Sürdür
İncelikler 26: Yaratıcı Yazarlık, Kostüm Tasarımı, Kitapları Düzenleme Sanatı, Çilekli Yaz Keki, Sawtuha
Zamanın iki boyutu var. Uzunluğu güneşe, derinliği tutkulara bağlı.
Şahane Okur,
Günaydın. Günlerin birbirine karıştığı bu zamanda sana pazartesi aynı saatte eşlik etmeyi sürdüreceğiz. Çünkü işe gitmek zorunda olanlarımız var. Bazılarımız gündelik düzenin korunması ve temel ihtiyaçların sağlanması için çaba sarf ediyor, bazılarımız kendi canını riske atarak hayat kurtarıyor. Minnettarız.
Bu hafta zarfta bir öykü, bir yazı, bir tarif, bir albüm yer alıyor.
Sağlıcakla.
Yaratıcı Yazarlık
Hiç Edgar Keret okumuş muydun? Kısa, şaşırtıcı, zekasıyla hayranlık uyandıran öyküler yazıyor. Rutini kanıksamış, her şeye kolaylıkla alışan bünyelerimiz için reçeteye her gün bir Edgar Keret öyküsü yazılmalı. Dünyaya bakışımız yenileniyor.
Her şeyin bir atölyesi var. On saatlik kurslarla şair, psikolog, yogi olabiliriz. Bir sertifika sahibi olmak, o alanda yetkinliği sağlar mı? Hayır. Öte yandan keyifli zaman geçirmek, farklı becerilerimizi keşfetmek için güzel fırsatlar sunuluyor bize. Keret’in öyküsü de bir yaratıcı yazarlık atölyesinde geçiyor. İçine gömdüğü dertlerini fantastik hikâyelerle anlatan bir kadının öyküsü:
Yazdığı ikinci öykü, insanların sadece sevdiklerini görebileceği bir dünya hakkındaydı. Kahramanı, karısına aşık evli bir erkekti. Bir gün karısı holde dosdoğru eşinin üzerine yürümüş, adamın elinde tuttuğu bardak yere düşüp paramparça olmuştu. Birkaç gün sonra koltukta kestirirken gelip kocasının üzerine oturmuştu. İki olayda da bir bahane uyduruvermişti. (Türkçe, 1132 Kelime; İngilizce, 1690 Kelime) (214 Sayfa)
Kostüm Tasarımı ve Filmlerin Gerçekçi Olma Mecburiyeti Üzerine
İzlediğimiz filmler çok kalabalık ekiplerin büyük emekleri sonucunda ortaya çıkıyor. Biz yalnızca oyuncuları görüyoruz. Söyleşiler sayesinde yönetmenleri tanıyoruz. Ancak her bir sahne kocaman bir prodüksiyon demek. Bütünün her bir parçası, bizim beğenilerimizi, seyir zevkimizi etkiliyor. Eda Çakmak, Küçük Kadınlar üzerinden kostüm tasarımının gerçekçi olma mecburiyetini tartışıyor:
… Küçük Kadınlar’ın bu en son uyarlamasını sinemada tadını çıkara çıkara izledikten sonra, mevzuya dönüş yaptım. Eleştiriler, tahmin ettiğim üzere çoğunlukla kostümlerin tarihsel gerçekçiliği üzerineydi. Karakterlerin –özellikle Saoirse Ronan’ın canlandırdığı Jo’nun– 1860’larda küçüklü büyüklü skandallara sebep olacak rahatlığı, korse, kombinezon ve o dönemde kadın bedenini şekillendirmek için kullanılan çeşitli zamazingoları kullanmayışı eleştiriliyordu. (…) Ama insanların tepesini en çok attıran şey saçlar olmuşa benziyordu; nasıl o kadar çok sahnede saçları açık dolaşırlardı (o dönemde kadınların saçları topluluk içine çıkarken hep topluydu), nasıl yandan ayrılırdı saçları (ortadan ayrılmış olmalıydılar) ve de en önemlisi, nasıl kâkülleri olabilirdi! (763 Kelime)
Kitapları Düzenleme Sanatı
Ne diyordu Perec, “ … okuduğu kitapları ya da günün birinde okuyacağına kendine söz verdiği kitapları saklayan bir insanın karşılaştığı sorunların başında kütüphanesinin sürekli genişlemesi gelir.” Genişleyen kütüphane yeni kitaplıkları, raflarda yeni düzenlemeleri gerektiriyor. Estetik kaygılar bu işi iyice zorlaştırıyor. Perec kitapları dizmek için kullanılan düzenleme tarzlarını şu şekilde sınıflandırmış:
alfabetik,
kıtalara ya da ülkelere göre,
renklere göre,
edinme tarihine göre,
yayımlanma tarihine göre,
boyutlara göre,
türlere göre,
okuma önceliğine göre… (Notos 59)
Evde geçirdiğimiz günlerin pekala bir günü kitapların tozunu almaya ayrılabilir. Sen kitaplarını nasıl diziyorsun? Merak ediyoruz. Instagram’da bizi etiketleyerek, kütüphanenin fotoğraflarını #kitaplarıdüzenlemesanati ile paylaşabilirsin.
Çilekli Yaz Keki
Bahar geldi. Önümüz yaz. Odalara sığamadığımız şu günlerde mutfakta kısa sürede hazırlanacak bir kek. Malzemeler:
1 küçük kase toz şeker,
Aynı kase ile un,
Aynı kase ile tepeleme çilek,
3 küçük yumurta,
1 paket kabartma tozu,
1 tatlı kaşığı vanilya özütü (isteğe bağlı),
1 yemek kaşığı süt kreması (isteğe bağlı).
Kekin yapılışı ve diğer renkli tariflerin adresi: KitcheninRed. (8 kişilik, 60 Dakika)
Arap Kadınlarının İsyan Albümü: Sawtuha
Sawtuha, Arap Baharı güze dönüşmeden önce kaydedilmiş bir albüm. Arapça “onun sesi” demek, bu dile uygun olarak dişil bir anlamı ifade ediyor. Tunus, Mısır, Libya ve Suriye’den dokuz kadın müzisyen şarkıları ile yolsuzluğa, despotluğa, cinsiyet ayrımcılığına karşı çıkıyor. Arap müziğinin ezgileri ile Batı müziğinin modern tarzları içe içe geçmiş. Dinlerken bir direniş ateşi yakıyor. Yeni sesler keşfetmek için:
Derkenar
Epigrafta yer alan Semerkant alıntısı için Miray’a, çilekli kekin tarifini ve ilgili siteyi paylaştığı için Burcu Demir’e teşekkür ederiz.