Hişt, Hişt
İncelikler 25: Sait Faik Öyküsü, Eyüp Sabri Tuncer Kolonyaları, Ümid Gurbanov, Mükemmel, Esrarengiz Kasaba
Şahane Okur,
Günaydın. Bu hafta zarfta bir öykü, iki yazı, bir çocuk kitabı ve bir çizgi dizi yer alıyor. Kirpi ile Söyleşiler’de bu haftaki konuğumuz: Ümid Gurbanov.
Vakit geçirmek için birkaç eğlenceli site: Neal Fun, Görünmez İneği Bul, This is Sand, Free Rice. Daha fazlası için tık tık.
Sağlıcakla.
Sait Faik Öyküsü
Sait Faik’in öptüğü balığın kaç torunu dolaşıyor şimdi denizlerde, belki bir martı da öpmüştür. Onun öykülerindeki sadelik içimizde pastel renklere dönüşüyor. Kuşlardan, böceklerden, ağaçlardan bahsetmenin, umut etmenin tam sırası:
Otların yeşil olması, denizin mavi olması, gökyüzünün bulutsuz olması, pekalâ bir meseledir. Kim demiş mesele değildir, diye? Budalalık! Ya yağmur yağsaydı… Ya otların yeşili mor, ya denizin mavisi kırmızı olsaydı? (681 Kelime)
Kolonyaların Hikâyesi
Kolonyanın mucidi, Giovanni Maria Farina, “İtalyan baharını, yağmurdan sonra açan nergisleri ve portakal çiçeklerini anımsatan bir koku keşfettim,” diye tarif eder mektubunda. Farina yaşadığı şehirle isimlendirir karışımını, Eau de Cologne (Köln Suyu). Sosyetenin hemen ilgisini çeker, lüks tüketimin ve rekabetin konusu olur. (600 Kelime, İngilizce)
Cumhuriyet pek çok başlangıç hikâyesini içinde barındırır. Kolonyanın ülkemizde üretilmeye başlaması, daha sonra ihraç edilen bir markaya dönüşmesinin miladı da 1923’e uzanmaktadır:
Losyonlarımızın evsafını tecrübe etmek için hangi kokulardan arzu ederseniz kupon hizasında yazılı mevcut kokulardan birisini kupon üzerine lütfen yazın. Size kupon mükabili zarif bir şişe losyon verilecektir. Mübayaat mevzu bahis değildir. Size vereceğimiz işbu ufak numune mağazamızda ilk muamele adledileceğinden teşrifinizi saygılarımızla dileriz. (891 Kelime)
Eyüp Sabri Tuncer kolonyalarının farklı kutularıyla yapılan en iyi eşleştirme.
Kirpi: Bir kitabı/kaydı çevirirken sizi mutlu eden ayrıntılar nelerdir?
Ümid Gurbanov: Daha önce sadece yazılarını okuduğum bir yazara veya düşünüre ait bir video kaydına ulaşmak beni başlı başına büyülüyor. Kayıtları çevirirken o kişinin eserleriyle doğrudan bağ kurmamı sağlayacak ipuçları yakaladığımda mutlu oluyorum. Misal Thomas Bernhard'ın kitaplarında onun insan sevmezliğini ve huysuzluğunu hissetmek mümkündür. Röportajlarında da aynı izleri görmek ve çeviri sırasında bu ilişkiyi kurmak gayet keyifli.
Öte yandan, Bernhard'ın yazılarında tekrar eden kelime ve cümle kullanımları vardır. Röportajlarında da tıpkı kitaplarındaki gibi sürekli "Nicht?" yani "Değil mi?" diyerek yazılarına sinmiş bu tekrarı korur. Bernhard'ın hemen her cümlesinin sonuna eklediği "Nicht?"lerin hiçbirini atlamayıp altyazıya eklemek, cümleleri bazen yorucu kılsa bile, beni epey mutlu ediyor.
Sahi Mükemmel Nedir?
“Çocukluğun kendini saf bir biçimde akışa bırakması ne güzeldi! Yiten bu işte.” Nilgün Marmara
Benim bildiğim üç övgü var şu hayatta: Biri çocukluğa, biri deliliğe, biri de kediliğe. Çocukluk mükemmeldir. Mükemmel nedir? Bazen biraz güneş ve atıştırmalık şeyler, bazen birkaç çift ayakkabı ve yürünecek sokaklar. Bazen de düşünmek için bol bol zaman olan bir akşam, rüyalara dalmak için güzel bir gecedir.
Sahi mükemmel nedir? Bana kalırsa “tam olmak” değil kesinlikle, olsa olsa boşlukları mükemmel anlarla doldurmaktır. Mükemmel, çocuklara ve bizlere ânın tadını çıkarmayı fısıldıyor. Bugünlerde kıymetini daha iyi anladığımız tüm büyülü şeylerin tadını... Danny Parker yazmış, Freya Blackwood resimlemiş, Damla okumuş. (30 Sayfa)
~Bir gönüllü kirpi, Damla Pektaş’tan
Disney’in Son Harikası: Esrarengiz Kasaba
Okuldan eve gelince ya da hafta sonu uyanınca, Disney’in Tenefüs Zili’ni izlediğimiz zamanlara dönelim. Kafamıza bir tek geciktikçe gözümüzde daha da büyüyen ödevleri taktığımız zamana. Alex Hirsch’in muhteşem işi, Disney’in belki de son harikası: Gravity Falls (Esrarengiz Kasaba).
Esrarengiz Kasaba’da yaz tatillerini büyük amcalarının yanında geçiren ikizler Mable ve Dipper’ın maceraları anlatılıyor. Birbiriyle bağlantılı sırlı olayları çözerken ilk kez aşık oluyor, dostluklar kuruyor, büyüyorlar. Basit mesajların yanında yetişkinler için ince göndermelerle örülmüş, güldürme garantili bir çizgi dizi. (2 Sezon, 40 Bölüm)
Karanlıklar içinde bir ışık var şarkısı: